Επίσκεψη Φοιτητών Νοσηλευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ψ.Ν.Α

Alt
13 Ιουν 2017 12:00 AM
Κατηγορία: Νέα - Ημερίδες

                  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
                 ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Ψ Υ Χ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο   Ν Ο Σ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Ο   Α Τ Τ Ι Κ Η Σ
      ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
             
Ημερομηνία: 08/06/2017
 
Θέμα:
Επίσκεψη Φοιτητών Νοσηλευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ψ.Ν.Α.
 
Πραγματοποιήθηκε στις 31/05/2017, προγραμματισμένη επίσκεψη του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν 72 φοιτητές-τριες από το Στ’ Εξάμηνο των σπουδών τους, οι οποίοι συνοδευόντουσαν από τις επιβλέπουσες καθηγήτριες, Δρ. Μούγια Βασιλική (Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ψ.Ν.Α., και Δρ. Παναγιώτου Ασπασία (Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ», Διδάσκουσες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (407/85).
Αρχικά οι φοιτητές μετέβησαν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Ψ.Ν.Α., όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία (υπηρεσίες και δομές) του Ψ.Ν.Α. και για λειτουργικά δεδομένα του νοσοκομείου. Κατόπιν δόθηκαν διευκρινήσεις σχετικά με ευαίσθητα θέματα ψυχικής υγείας, όπως νομοθετικό πλαίσιο εισαγωγών, νοσηλεία και αποκατάσταση ψυχικά ασθενών, διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τους ψυχικά πάσχοντες αλλά και για το δύσκολο έργο, το οποίο και καλείται να φέρει σε πέρας το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του νοσοκομείου και παράλληλα οι φοιτητές χωρίστηκαν σε ομάδες των δέκα ατόμων, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε Ψυχιατρικα Τμήματα Εισαγωγών (Ψ.Τ.Ε.). Στα Ψ.Τ.Ε., οι φοιτητές ενημερώθηκαν από κλινικούς εκπαίδευτες για τους κανόνες λειτουργίας και ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους των τμημάτων, ερχόμενοι και κατά περίσταση και σε επικοινωνία με νοσηλευόμενους.
Η επίσκεψή των φοιτητών νοσηλευτικής από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είχε πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους και ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, όπως οι ίδιοι ανέφεραν. Η πλειοψηφία των φοιτητών δεν είχε εμπειρία ψυχικής υγείας σε πρακτικό επίπεδο και το γεγονός αυτό λειτούργησε επικοδομητικά, καθώς με την ξενάγησή τους στα Ψ.Τ.Ε., είχαν την ευκαρία να ενημερωθούν δια ζώσης και κατόπιν να απομυθοποιήσουν προκαταλήψεις σχετικά με τους ψυχικά πάσχοντες, τις συνθήκες νοσηλείας, το κοινωνικό στίγμα κ.λ.π. Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία σε αρκετούς φοιτητές να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την εξειδικευμενη εκπαίδευση στον τομέα της Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, ώστε να προσανατολίσουν τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους κατευθύνσεις.
Η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας παραμένει αρωγός σε μελλοντικές επιστημονικές συναντήσεις προς όλα τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία επιθυμούν να επισκεφθούν το χώρο του Ψ.Ν.Α., ώστε να έρθουν σε επαφή με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο τις στελεχώνει και είναι πρόθυμο να μοιραστεί και να μεταλαμπαδεύσει την επιστημονικότητα και την εμπειρία του στις νέες γενιές επαγγελματιών ψυχικής υγείας.